Wat doet de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)?

Vraag je je af welke rol de GGZ speelt en hoe ze mogelijk van betekenis kunnen zijn voor jou? Soms is het niet helemaal duidelijk wat de GGZ precies inhoudt en wat ze doet. In deze blog leggen we uit wat de GGZ precies is, welke functie ze vervult en voor wie ze bedoeld is. 

 

Afkorting en definitie 

GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Dit is een tak van de gezondheidszorg die zich richt op het voorkomen en behandelen van psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. De GGZ streeft ernaar om mensen met een psychische aandoening te helpen een zo normaal mogelijk leven te leiden. 

 

Verschillende vormen van GGZ 

De GGZ is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: huisartsenzorg met ondersteuning van de GGZ, de generalistische basis-GGZ en gespecialiseerde zorg. Hieronder lichten we deze verschillende vormen van GGZ toe. 

 

  1. Huisartsenzorg en POH-GGZ 

Bij psychische problemen is de huisarts vaak de eerste persoon waar je terecht kunt. Hij of zij zal met je praten over de aard en ernst van je klachten. In samenwerking met de Praktijkondersteuner Huisarts GGZ (POH-GGZ) kan de huisarts hulp bieden bij lichtere psychische problemen. Bijvoorbeeld, je kunt hiervoor terecht bij de huisartsenpraktijk in Den Bosch. 

 

2. Basis-GGZ 

De basis-GGZ is bedoeld voor milde, niet-complexe psychische problemen en aandoeningen. Hierbij staat de zorgvraag en de wensen van de patiënt centraal. Het behouden van de ‘eigen regie’ speelt een belangrijke rol. Als voorbeeld, je kunt hiervoor terecht bij GGZ Den Bosch. 

 

3. Specialistische GGZ 

Indien de psychische problemen na behandeling in de basis-GGZ niet zijn opgelost, of als er sprake is van complexere of ernstigere problemen, kan de huisarts doorverwijzen naar gespecialiseerde GGZ. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een ernstige en/of ingewikkelde psychische aandoening waarvoor intensieve behandeling nodig is. Ook begeleiding van gespecialiseerde verpleegkundigen (ambulante zorg) is een veelvoorkomend onderdeel van de specialistische GGZ. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *